JarmoAhonen1

USA:n tieteellinen etumatka murenee ja Kiina nousee

Tekniikan maailma -lehden siteeraaman tutkimuksen mukaan Kiina on ohittanut USA:n maailman johtavana tieteellisen julkaisemisen maana. Tekniikan maailman juttu aiheesta löytyy täältä ja alkuperäinen USA:n NSF:n tilasto täältä.

Tämä on oikeastaan aivan luonnollista ja odotettua. Kiina on päättänyt johdonmukaisesti tavoitella maailman johtavan valtion asemaa. Yksi johtavan maan tunnusmerkkejä on kyky tuottaa uutta tieteellistä tietoa.

Voimme tulevaisuudessa odottaa merkittävimpien uusien tieteellisten keksintöjen tulevan Kiinasta. Uusien tieteellisten keksintöjen kotimaa tuppaa olemaan maailman johtava valtio.

Euroopan unionin asema ei vielä näytä pahalta, mutta sen varaan ei kannata tuudittautua.

Länsimailla on tämän kanssa merkittävän itsetutkistelun paikka.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

"Kiina on syrjäyttänyt Yhdysvallat patenttihakemusten suurvaltana, kertovat YK:n tuoreet tilastot. Kiinassa jätettiin viime vuoden aikana 526 412 patenttihakemusta. Se on neljännes koko maailman patenttihakemusten määrästä." (YLE 2012)

https://yle.fi/uutiset/3-6412107

"Vuonna 2015 maassa (Kiinassa) jätettiin 1,1 miljoonaa uutta patenttihakemusta. Määrä kasvoi 18,7 prosenttia edellisvuodesta ja tarkoitti reilusti yli kolmannesta koko maailman patenttihakemuksista.

Jos valtiojohto mittaa nimenomaan jätettyjä patenttihakemuksia, entä sitten myönnettyjen patenttien määrä? Lehtosen mukaan niitä myönnetään suunnilleen samassa suhteessa kuin muissakin maissa. Vuonna 2015 Kiina oli selvästi maailman ykkönen myös myönnetyissä patenteissa: niitä oli 359 000, kun USA jäi 298 000 patenttiin.

Se mikä edelleen poikkeaa muusta maailmasta on, että kiinalaiset eivät välttämättä jatka patentoimista kansainvälisesti. Patenttihakemuksia Kiinasta ulkomaille oli vain 42 000, mikä vastaa Ranskan tasoa”, Lehtonen suhteuttaa." (Aalto yliopisto 2017)

https://www.aaltopro.fi/aalto-leaders-insight/2017...

Vaikka Kiinassa patentoidaan paljon, se eroaa länsimaisesta käytännöstä siinä, että kiinalaisille patentointi tarkoittaa lähinnä patentointia Kiinaan. Muiden maiden patenteille Kiinan markkinoilla ei anneta suurta painoarvoa, mutta niitä kopioidaan surutta ja osa Kiinan patenteista on länsimaista alkuperää.

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Pelkästään yhteen lukuun ei pidä tyytyä, siis joku 400.000 julkaisua ei paljon kerro, jos maassa on 400 miljoonaa opiskelijaa.

Shanghain yliopistolista löytyy täältä (2017): https://www.timeshighereducation.com/student/news/...

Paras kiinalainen yliopisto on vasta 48. paras, juuri ennen Helsingin yliopistoa (56). Yliopistovertailussa Kiina rämpii siis kaukana perässä.

Suomen osalta toivoisin, että alettaisiin tekemään jonkinlaista yhteistyötä tutkijoiden kesken, koska nykymeno on kyyristelyä, mistä ei hyödy mikään eikä kukaan. Sitä varten tietoa luodaan, että se tulisi käyttöön muutakin kuin yhdessä pisteessä.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Factuaalisti ohitus on jo tapahtunut aikaisemmin. Merkittävä osa USA:n yliopistoissa julkaistuista tutkimuspapereista on kiinalaisten kirjoittamia. Eli USA tarjoaa tutkimuspaikan ja työvälineet, mutta tutkimuksen tekee kiinalainen.

Nobeleita ei kiinalaisille ole vielä kummemmin sadellut, mutta sekin trendi tulee kääntymään.

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Mistä Heikki tietää faktuaalisen ohituksen? Perustele.

Jos minä olisin Kiinan tiedeministeri, vähentäisin julkaisujen määrää, koska niillä ei ole positiivista vaikutusta minnekään maassa, jonka väkiluku on miljardi ja joka keskusjohtoisella organisaatiollaan pystyy olemaan 100 kertaa tehokkaampi kuin yksityisten rahapurojen varassa oleva USA:n tiedeinfrastruktuuri, joka perustuu kilpailuun ja se luo tarpeettomia pelkotiloja.

Kiinassa voidaan tehdä 20 tai jopa 100 vuoden ohjelmia, mitä Alibaban perustaja Jack Ma on esitellyt. Hän näkee tulevaisuuteen.

Suomessahan ei ole keskitettyä tutkimusta ollenkaan. On helppo päätellä siitä mikä on Suomen osaamisen kohtalo tulevina aikoina.

https://www.tivi.fi/Kaikki_uutiset/alibaban-perust...

Toimituksen poiminnat