Suurvallat ovat valmiita hyväksymään kansalaisilleen alhaisemman elintason

Moni kirjoittaja tälläkin palstalla on ihmetellyt Kiinan, USA:n ja Venäjän kauppapolitiikkaa. Tuon kauppapolitiikan seurauksena kyseisten maiden kansalaiset saavat alhaisemman elintason kuin muuten. Protektionistinen kauppapolitiikka, jota kaikki suurvallat harrastavat, johtaa yleensä siihen, että kyseisten maiden kansalaiset ovat köyhempiä kuin muuten. Heidän elintasonsa on siis alhaisempi.

Toisin kuin julkisuudessa yleensä ajatellaan, niin suurvalloilla on tuossa hyvin selkeä logiikka. Suurvallat varautuvat kauppapoliittisilla toimenpiteillä ensisijaisesti kriisiaikoihin. Kriisiaikana ei ulkomailta saada sen enempää teollisuustuotteita kuin elintarvikkeitakaan. Eikä esimerkiksi lääkkeitä.

Suurvallan kannalta on järkevää hyväksyä heikompi elintaso jos on mahdollista varmistaa kyvyn tuottaa ruokaa, valmistaa lääkkeitä, panssarivaunuja, risteilyohjuksia, hävittäjälentokoneita, pommikoneita ja monen sorttisia laivoja kun tarve tulee.

Elintarviketuotannon ja monentyyppisen teollisen toiminnan ylläpitäminen on suurvallan kannalta aivan oleellisessa roolissa. Ei suinkaan parhaan mahdollisen elintason saavuttamiseksi vaan kriisiaikojen toimintakyvyn varmistamiseksi.

USA:n toiminta on tässä yhteydessä hyvinkin loogista mikäli huomioidaan Kiinan virallinen tavoite olla maailman johtava maa sotilaallisesti, taloudellisesti ja poliittisesti.

Sama logiikka pätee kaikkiin suurvaltoihin.

JarmoAhonen1
Sosialidemokraatit Kaarina

Väärää ajattelua jo vuosikymmeniä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu